piątek, 19 maja 2017

Klopsy dla psa


20 porcji

mięso mielone (wołowe lub wieprzowe) 500 g, kasza gryczana 100 g, marchew 1 szt., jajka 2 szt., olej 1 łyżka, cukinia i marchew do dekoracji

Kaszę ugotuj, wystudź, wymieszaj z mięsem, dodaj startą marchew i rozkłócone jajka, a następnie wyrób masę.
Uformuj nieduże klopsy w kształcie jajek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem, piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C, a potem przestudź.
Cukinię i marchew pokrój na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw, wrzuć na 2 minuty do wrzątku. Zblanszowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Paskami owiń klopsy.

Źródło: gazetka Mój pies i kot nr 2 (11) marzec/kwiecień 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz